Aktualno

Anton Cetin - Donacija 60 umjetničkih djela Gradskom muzeju Vukovar

U petak 8. rujna 2023.godine u Gradskom muzeju Vukovar otvorena je izložba akademskog slikara Antona Cetina pod nazivom „Donacija 60 umjetničkih djela Gradskom muzeju Vukovar“.

Anton Cetin, hrvatski, francuski i kanadski umjetnik rođen je u Bojani kod Čazme 18. rujna 1936. godine. Završio je školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, a na Akademiji likovnih umjetnosti diplomirao je u klasi prof. Marijana Detonija.

U Hrvatskoj je radio kao ilustrator i dizajner do odlaska u Pariz 1966. gdje je boravio do 1968. godine gdje je radio za poznatog ilustratora J.M. Rabeca i izdavačku kuću Larousse.

1968. godine odlazi u Kanadu u Otawu gdje živi i danas, a tamo je radio kao profesionalni slikar i grafičar. 1986. godine u Kanadi je proglašen umjetnikom godine.

Dobitnik je odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića i reda hrvatskog pletera za osobite zasluge u kulturi.

Jedan od njegovih značajnijih i poznatijih radova je pjesničko-grafička mapa Amerika Croatan America, koju je objavio zajedno s hrvatskim književnikom Stjepanom Šešeljem, a koju su darovali papi Ivanu Pavlu II. 1989. godine prilikom audijencije u Vatikanu. Početkom 1993. godine takovu mapu daruju i Gradskom muzeju Vukovar za likovnu zbirku „Muzej Vukovara u progonstvu“ čiji je inicijator osnivanja mr. Božo Biškupić. Pored grafičke mape 1996. godine daruje za Zbirku i sliku, „Uskrsnuće“, akrilik na platnu, koja se nalazi u stalnom postavu Zbirke.
Vječna Eva, umjetnikova muza, majka svih, stvarateljica, puna blage i nježne prirode, utjehe i razumijevanja. Ona je simbol žene koju umjetnik uzdiže u mitske. Kozmičke i duhovne sfere kao nezamjenjivu nositeljicu obećanja, ljubavi, ljepote i života. Donacija 60 djela govori upravo o Evi rođenoj 1967. godine u Parizu. Sama djela su prožeta profinjenom estetikom i minimalizmom, skoro piktogramski crteži, ponekad na tragu španjolskog slikara Miro-a. S bljeskovima boje koje simboliziraju Evina raspoloženja od onog svakodnevnog do nedostupnog vječnog svjetla kozmičkih i božanskih visina.

Na izložbi su govorili kustosica Gradskog muzeja Vukovara Rosanka Savić-Mitrović, ravnateljica Ana Filipović i pročelnik Upravnog odjela Grada Vukovara Josip Paloš, koji je ujedno izložbu proglasio otvorenom.

Izložba će biti otvorena za javnost do 5. listopada 2023. godine.