Aktualno

Izložba Nemir-Unrest Tonka Smokvine

Dana 21. ožujka 2017. godine u Gradskom muzeju Vukovar u Galeriji Oranžeriji otvorena je izložba NEMIR UNREST Tonka Smokvine.

Izložba je prva u nizu od tri gostujuće izložbe kojima će se predstaviti mlađa generacije likovne scene Dubrovnika. Prati ju bogato ilustriran katalog s predgovorima dvojice povjesničara umjetnosti, Antuna Karamana ravnatelja Umjetničke galerije Dubrovnik 90-tih godina i Marina Ivanovića, današnjeg ravnatelja. Likovni postav izložbe napravio je Zoran Šimunović, kustos Gradskog muzeja Vukovar.

Izložba je ujedno i nastavak suradnje Umjetničke galerije Dubrovnik i Gradskog muzeja Vukovar koja je započela 1994 godine u povodu održavanja Dubrovačkih ljetnih igara u vrijeme kada je naš muzej djelovao kao Muzej u progonstvu. Tom prigodom je u galerijskom prostoru održana izložba Donacija hrvatskih i europskih umjetnika za grad Vukovar koji su prema inicijativi mr. sc. Bože Biškupića potaknutoj u proljeće 1992.godine darovali po jedno djelo okupljajući se oko ideje mira i zajedništva. Bio je to ujedno i počekat kulturne obnove Vukovara. Suradnja gradova prijatelja Dubrovnika i Vukovara nastavljena je i dalje donacijom narodnih nošnji iz okoline Dubrovnika i Konavala za Zbirku narodnih nošnji hrvatskih županija te također velikom donacijom slika 48 dubrovačkih umjetnika, među kojima je i Tonko Smokvina, za Hostel Dubrovnik u sklopu Memorijalnog centra Domovinskog rata u Vukovaru.

Izložba je ostvarena u suradnji Moderne galerije u Zagrebu, Filozofskog fakulteta i Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, Galerije Aluminij u Mostaru, Ustanove za kulturu i sport Metković i Gradskog muzeja Vukovar. Glavni pokrovitelji izložbe su Grad Dubrovnik i Privredna banka Zagreb.