Aktualno

Mladen Ivešić - Mjesto određenja

Dana 18. lipnja u Galeriji Oranžerija otvorena je izložba Mladena Ivešića pod nazivom „Mjesto određenja“.

Mladen Ivešić rođen je 8. srpnja 1980. godine u Galovcu (Novi Šeher). Osnovnu i srednju školu završio je u Novom Šeheru i Žepču. Diplomirao je slikarstvo u klasi red. prof. Ante Kajinića 2004. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru. Godine 2006. završio je poslijediplomski studij Ars sacra na istoimenoj Akademiji. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru od akademske 2012/2013. godine započinje izradu doktorske disertacije iz područja umjetnosti, polja likovnih umjetnosti grana slikarstva, s temom „Komparativni suodnos crteža boje u slikarstvu“. Doktorsku disertaciju obranio je 2018. godine te stekao zvanje doktora umjetnosti.

Od 2006. do 2012. godine radi u zvanju asistenta, a od 2012. do 2018. godine u zvanju višeg asistenta. Od 2018. godine radi u zvanju docenta preddiplomskog i diplomskog studija na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru.

Na kupreškom polju obnovio je spomenik vukovarskim braniteljima 2016.godine u suradnji s gradom Vukovarom. Kroz spomenik izveo je simbol križa koji govori o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti te crvena boja koja predstavlja prolivenu krv vukovarskih branitelja u travnju 1992.godine, a bijela kao znak nevinosti. Ta simbolika izvedena je kroz mozaik od muranskog stakla.

Riječ je o suvremenom opusu koji je modernistički po svojim formalnim likovnim odlikama i postmodernistički po svome diskurzivnom modelu. Krenuvši „od početka“, Ivešić tehnikom ulja na platnu slika pejzaže koji su neposredno proizašli iz njegovog osobnog prostora, koji su sastavni dijelovi njegovog materijalnog svijeta, dakle ubicirani i topografski određeni, ali se posredstvom likovnog medija pretvaraju u vizualnu univerzalnost, u Sliku kao simbol. Izložene su 24 slike ulja na platnu s motivima krajobraza, uglavnom iz Bosne i Hercegovine. Dominira plava boja, a autor slika četiri praiskonska elementa, vatru, zemlju, zrak i vodu, rekao je povjesničar umjetnosti Igor Lojnjak. Marin Ivanović, ravnatelj Muzeja moderne umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, naglasio je da Ivešić slika horizontale i vertikale, odnosno da spaja zemlju i duhovnost.

Izložbu je otvorio kustos Vladimir Filipović, a okupljene je pozdravila ravnateljica Gradskoga muzeja Vukovar Ana Filipović.

Mladen Ivešić je četvrti profesor s Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu koji izlaže svoja djela u Gradskom muzeju Vukovar. Do sada smo imali prilike vidjeti djela Silve Radić, Andrijane Mlinarević Cvetković i Svetislava Cvetkovića, te se radujemo i budućim suradnjama sa Sveučilištem u Mostaru.

Izložba je otvorena do 2. srpnja.

Vaš Gradski muzej Vukovar