Aktualno

Yakishime - metarmofoza zemlje - izložba japanske keramike

U organizaciji Gradskog muzeja Vukovar, Veleposlanstva Japana u RH, Japanske fondacije u srijedu, 27. travnja 2021. godine u Gradskom muzeju Vukovar u Dvorcu Eltz otvorena je izložba japanske keramike pod nazivom. YAKISHIME: METAMORFOZA ZEMLJE.

O izložbi je govorila Misako Kaji, veleposlanica Japana u Republici Hrvatskoj u čijoj pratnji su bili Yu Yamauchi izaslanica veleposlanice i Tomislav Mikuljan stručni suradnik. O dosadašnjoj suradnji govorila je Ružica Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar. U ime domaćina prisutni su bili Viktor Lukačević, zamjenik pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Vukovarsko srijemske županije i Dražen Kobašević, pročelnik Ureda za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo koji je govorio o razvoju suradnje između Veleposlanstva Japana i grada Vukovara.

Dugogodišnja suradnja Veleposlanstva Japana i Gradskog muzeja Vukovar razvila se u značajne glazbene i izložbene projekte. Ovo je druga velika izložba po redu koja prezentira značajne baštinske vrijednosti japanske kulture. Sjetimo se prošlogodišnje izložbe UMJETNOST I LJEPOTA JAPANSKIH LUTAKA koja je obišla nekoliko gradova u Hrvatskoj.

Izložba japanske keramike je do sada predstavljena u nekoliko europskih zemalja, a u Hrvatskoj je upravo Vukovar odabrano mjesto s obzirom na dosadašnju dugogodišnju suradnju, ali isto tako i velike prostorne i tehničke mogućnosti koje može pružiti Gradski muzej Vukovar. Uz to je i važan podatak, da je ovo prostor razvoja keramičarstva koje potiče još iz vremena prapovijesne vučedolske kulture datirane u vrijeme 3000 godina pr. Kr.

Organizaciju i likovni postav izložbe realizirao je Zoran Šimunović, kustos likovne zbirke Gradskog muzeja Vukovar uz asistenciju tehničke službe. Izložba će biti otvorena do kraja svibnja 2021. godine.

U Vukovaru, 28. 4. 2021.
Ružica Marić, prof.

***
Japanska fondacija (The Japan Foundation) je organizacija osnovana 1972. godine s ciljem produbljivanja međusobnog međunarodnog razumijevanja kroz projekte kulturne razmjene. Naši programi pokrivaju tri polja aktivnosti: umjetničke i kulturne razmjene, podučavanje japanskog jezika u svijetu, te studije Japana, jezika i intelektualne razmjene. Na primjer, za vizualne umjetnosti, koje spadaju u program umjetničke i kulturne razmjene, postavljamo izložbe u organizaciji naše fondacije, ili u suradnji s drugim institucijama. Također nastojimo povećati svijest o umjetnosti kroz programe podrške umjetnicima i drugima koji rade u poljima vezanim za umjetnost, kako u Japanu tako i u inozemstvu, te također kroz razmjene između Japana i drugih zemalja.

Kao dio navedenih aktivnosti, Japanska fondacija organizira i putujuće izložbe, od kojih su mnoge i trenutno aktivne, a koje obilaze svijet izvan Japana. Ove putujuće izložbe okupljaju djela različitih tipova i žanrova, uključujući ručni rad, slikarstvo, fotografiju, arhitekturu, te dizajn. Oko dvadeset izložbi istovremeno je konstantno na putu, te se postavljaju u preko stotinu muzeja i drugih kulturnih institucija u svijetu svake godine.

Naša nova izložba pod nazivom Yakishime: Earth Metamorphosis (Yakishime: Metamorfoza zemlje), fokusira se na tehniku izrade keramičkog posuđa pod istim imenom - yakishime - a koja podrazumijeva zagrijavanje neglazirane gline na jakoj vatri s varijacijama intenzivno visokih temperatura. Iako je jedna od najosnovnijih tehnika proizvodnje keramike, yakishime se razvila u različitim smjerovima unutar Japana. Ova izložba ima za cilj prikazati jedan aspekt japanske kulture kroz istraživanje yakishime tehnike, počevši od najranijih primjera prema suvremenim.

Najraniji primjerci keramike proizvedene u yakishime tehnici datiraju iz četvrtog ili petog stoljeća. No, sama je tehnika čvrsto utemeljena u periodu od dvanaestog do sedamnaestog stoljeća, te se velika količina yakishime keramike proizvodi u svim velikim centrima ovog zanata u Japanu, uključujući Bizen, Shigaraki, te Tokoname. Na ovoj izložbi posjetitelji imaju priliku vidjeti praktičnu yakishime keramiku dviju vrsta: pribor za ceremoniju čaja, koja je imala ogroman utjecaj na razvoj japanske tradicionalne kulture, i pribor za jelo, koji je postao neizostavan dio svakodnevice u Japanu. Izložba također uključuje i ukrasne predmete, odnosno predmete koji nisu namijenjeni za upotrebu, a koje su stvarali suvremeni umjetnici u keramici po principima izrade u yakishime tehnici. Nadamo se da će posjetitelji kroz upoznavanje s osebujnom kolekcijom yakishime keramike biti potaknuti da proniknu u dubinu i raznolikost japanske kulture, te da će steći uvid u kreativnost koja u njoj leži.

U zaključku, ne želimo propustiti priliku zahvaliti se kustosici ove izložbe gđi Iwai Mieko iz Panasonic Shiodome muzeja, umjetnicima koji su svojim djelima doprinijeli izložbi, te mnogim drugima čije su zalaganje i pomoć omogućili ovu izložbu.


Japanska fondacija