Izdvajamo

3. adventska svijeća - XXI. Vukovarske adventske svečanosti

U NEDJELJU 16. PROSINCA 2018. GODINE UPALJENA JE TREĆA ADVENTSKA SVIJEĆA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR U DVORCU ELZT.

U sklopu XXI. VUKOVARSKIH ADVENTSKIH SVEČANOSTI koje u ovoj godini proglašenoj Godinom europske kulturne baštine nose naziv ČUVARA HRVATSKE TRADICIJSKE BAŠTINE upaljena je III. adventska svijeća.

U programu koji se odvijao u Galeriji Oranžerija u organizaciji Gradskog muzeja Vukovar i Hrvatskog doma Vukovar održana je tradicionalna večer s glumcima.

O tradiciji paljenja III. adventske svijeće govorila je Ružica Marić, ravnateljica Muzeja podsjećajući da je u proteklih 20 godina ovu svijeću zapalilo 20 velikana hrvatskog glumišta gdje su među prvima, davne 1998. godine bili Vanja Drach i Zvornimir Torijanac.

Na početku večeri sve prisutne je pozdravila Perica Martinović, glumica, predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika, koja je svoju ljubav prema Vukovaru i sponu između Dubrovnika i grada Vukovara dočarala na tradicijski način dubrovačkim koledanjem zaželjevši nam veselje, zdravlje i obilje uz božićne blagdane.

Razgovor s glumcem vodio je Joško Ševo, glumac, predsjednik Festivala glumca, a njegov sugovornik bio je Siniša Popović, dramski prvak HNK Zagreb, koji je ujedno i zapalio III. adventsku svijeću. Što je Advent za njega, kako slavi Božić i koje su njegove najdraže uspomene vezane za ovo vrijeme godine, podijelio je sa publikom i za kraj izveo dio iz vlastite monodrame „ Život je čudo“.

Plesna skupina III. razreda O.Š. Antuna Bauera iz Vukovar izvodeći plesnu točku BIJELI BOŽIĆ DOLAZI i svojim veselim nastupom donijela dašak Božića u prostore Oranžerije.

Foto: Dražen Bota i Anita Brkić