Izdvajamo

Obilježavanje Korejskog nacionalnog dana

U Gradskom muzeju Vukovar i Dvorcu Eltz obilježen je Korejski nacionalni dan. Na poziv veleposlanika Republike Koreje, Njegove ekselencije Hyunga won Suha i župana Vukovarsko srijemske županije, Bože Galića mnogobrojni uzvanici iz svijete politike i kulture, među kojima i Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara, imali su prigode uživati u korejskoj tradicionalnoj glazbi i plesu. Nakon intoniranja korejske i hrvatske himne veleposlanik Republike Koreje je predstavio svoju zemlju te izrazio želju za daljnjom suradnjom Republike Koreje, Vukovarsko-srijemske županije i grada Vukovara, za koji kraj je vezan osobnim poznanstvima, ljepotom zemlje te gostoprimstvom ljudi. Čestitke uz Korejski nacionalni dan uputio je župan Božo Galić.

Za ovu prigodu u kulturnom dijelu programa izabran je Gayageum, najpoznatiji korejski tradicionalni gudački instrument, te izvedena dva tradicijska plesa Taepyungmu, kraljevski dvorski ples kojim se priziva vladavina mira i Saranga-chum, ples za ljubavnu pjesmu koja je dio Chunhyangjeona, jedne od najpoznatijih korejskih ljubavnih i narodnih priča.

Ovaj događaj, uz nekoliko prethodnih susreta u pripremi organizacije, bili su podlogom uspostavljanja prijateljskih odnosa Gradskog muzeja Vukovar i Veleposlanstva Republike Koreje, te otvaranja daljnjih mogućnosti razmjene kulturnih sadržaja koje se temelje i na oduševljenju veleposlanika Hyunga won Suha bogatom kulturnom baštinom Vukovara izloženom u stalnom postavu Muzeja.

Foto – Šlafhauzer