Izdvajamo

Osnivanje Udruge dunavske prapovijesne baštine

U Budimpešti je u ponedjeljak, 12. rujna 2016. osnovana Udruga dunavske prapovijesne baštine.

Inicijativa o promicanju prapovijesne kulturne baštine srednjeg Podunavlja pokrenuta je još početkom 2015. godine u suradnji Gradskog muzeja Vukovar i Darka Arabadžića, ravnatelja konzultantske tvrtke Arbega sa sjedištem u Nizozemskoj. Početnoj inicijativi pridružili su se muzeji i institucije iz Hrvatske, Rumunjske i Srbije, a zatim i Mađarske.

Potpisnici memoranduma o razumijevanju su Gradski muzej Vukovar, Muzej vučedolske kulture, Arheološki muzej u Zagrebu, Gradski muzej Vinkovci, Nacionalni muzej Banata iz Temišvara u Rumunjskoj, Muzej đerdapske regije iz Drobeta-Turnu Severina u Rumunjskoj, Predstavnici okruga Mehedinti u Rumunjskoj, Muzej Vojvodine iz Novog Sada u Srbiji, Muzej Janus Pannonius iz Pečuha u Mađarskoj i Muzej Matrica iz Százhalombatte u Mađarskoj.

Prilikom sastanka u Muzeju Matrica u Szazhalombatti kraj Budimpešte izabrani su članovi Izvršnog odbora:
* za predsjednika Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu;
* za zamjenika predsjednika Boldizsár Csornay, ravnatelj Muzeja Janus Pannonius u Pečuhu;
* za glavnog tajnika Darko Arabadžić, ravnatelj konzultantske tvrtke Arbega iz Den Haaga u Nizozemskoj;
* za blagajnika Cosmin Suciu, kustos Muzeja Banata u Temišvaru.

U Znanstveno savjetodavni odbor izabrani su prof. dr. Aleksandar Durman sa Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. Florin Drasovean iz Muzeja Banata u Temišvaru, dr. Marian Neagoe iz Muzeja đerdapske regije u Drobeta-Turnu Severinu, mr. Tijana Stanković Pešterac iz Muzeja Vojvodine u Novom Sadu, dr. Magdolna Vicze iz Muzeja Matrica u Százhalombatti.

Galerija slika