Izdvajamo

Vučedol - kultura - ishodište i nasljeđe - 1. međunarodna znanstvena i stručna konferencija

U organizaciji Arheološkog odjela Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Muzeja vučedolske kulture i Gradskog muzeja Vukovar, 8 i 9. prosinca 2922. godine održana je međunarodna konferencija VUČEDOL – KULTURA: ishodište i nasljeđe.
Prvi dan Konferencije održan je u Muzeju vučedolske kulture gdje su sudionici uz svoja predavanja mogli razgledati i sam Muzej, kao i obići lokalitet budućeg Arheološkog parka.

Drugi dan Konferencije održan je u Gradskom muzeju Vukovar u Dvorcu Eltz, ustanovi koja je davne 1984, godine započela sustavna arheološka istraživanja s ciljem stvaranja uvjeta za formiranje Arheološkog parka i Muzej vučedolske kulture.

Arheološka iskopavanja održavala su se pod stručnim vodstvom dr. sc. Aleksandra Durmana i apsolvenata arheologije na Filozofskom fakultetu.

Upravo je podsjećanje na početak formiranja ovog značajnog projekta bila okosnica predavanja Ružice Marić, tada kustosice arheologije, a sada ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar na temu OD MUZEJA DO MUZEJA, prezentirajući razdoblje od početka arheoloških istraživanja koje je vodio Gradski muzej Vukovar, kroz perioda rata, razaranja i obnove kao i ponovno održavanje arheoloških iskopavanja nakon razminiranja trena i zatim izgradnje novog Muzeja vučedolske kulture.

Koristeći jedinu sačuvanu fotografiju iz kampanje 1994. godine, pozvala je na Konferenciji prisutne sudionike da se sada, nakon 41 godinu fotografiraju uz tu fotografiju iz 1984. godine. Bili su to Aleksandar Durman, Tihana Težak, Marina Milićević, Zrinka Šimić i Ružica Marić. Pozvana je da im se pridruži i Mirela Dalić, tada gimnazijalka koja je tada bila dio ekipe učenika za pranje keramike, kasnije kao završeni arheolog kustosica u Gradskom muzeju Vukovar, a danas ravnateljica Muzeja vučedolske kulture. Nakon predavanja napravljena je zajednička fotografija svih sudionika.

Srdačno Vaš
Gradski muzej Vukovar