Muzej u zajednici

Dugo toplo ljeto na Dunavu

Dolaskom toplih i sunčanih dana u mislima nam je dugo toplo ljeto na Dunavu. Iz fotografske zbirke izdvojili smo nekoliko zanimljivih fotografija o nekadašnjim kupalištima na Dunavu:

Prvo kupalište na Dunavu izgrađeno je nešto prije 1930. g. ispod tadašnje Steinerove pilane (danas bivši hotel Dunav). Prvi vlasnik ovog kupališta je bio Heimburger. Kupalište je imalo tri bazena : dječji (s košarom), srednji (također s košarom za neplivače) i veliki bazen „bez dna“ za plivače sa malom odskočnom daskom. 1930. godine Koprići postaju novi vlasnici ovog kupališta. Oni postavljaju tuš i dvije zatvorene kabine s košarama za „puniju gospodu“. Kupalište je radilo i nakon 1945. g., sve tamo do 1960.g.

U Novom Vukovaru istih, tridestih godina otvara se kupalište ispod Hidegove tvornice sapuna (današnji „Kvart“). Ovo kupalište je imalo dva bazena, ali je bilo bez kabina.

Treće kupalište na Dunavu je „Sokolsko kupatilo“, otvoreno u ljeto 1932.g ispod dvorca Eltz. Ovo kupalište je imalo tri bazena (dva s košarama), visoku skakaonicu, tuševe i prostor za sunčanje. Pored ulaza bila je blagajna, buffet i brijačnica.

Kupalište na Dunavu u Borovu je otvoreno 1934. g. na prostoru ispod tvornice Bata, na dijelu ispod Centralnog skladišta. Nemamo nekih pouzdanijih zapisa o ovome kupalištu, ali znamo da je i ono radilo i nakon 1945.g. Najvjerojatnije je prestalo s radom 50-tih godina XX.stoljeća.

Galerija slika