Aktualno

Koncertni ciklus - Eltz

KONCERTNI CIKLUS ELTZ

Dana 31.1.2024. svečano je otvoren Koncertni ciklus Eltz. U punoj mramornoj dvorani Dvorca Eltz pijanist Konstantin Krasnitski izveo je program na kojemu su bila djela Davora Bobića, Sergeja Rahmanjinova i Petra Čajkovskog. Ravnateljica Ana Filipović zahvalila se pijanistu Konstantinu Krasnitskom na izvanrednom koncertu kojeg je publika pozdravila sa dva izlaska na bis. Također, zahvale su upućene i gospodinu Davoru Bobiću na čiju je inicijativu pokrenut Koncertni ciklus Eltz.
Koncertni ciklus Eltz održavati će se tijekom cijele godine u Gradskom muzeju Vukovar pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, Grada Vukovara, te Hrvatskog društva skladatelja ZAMP.


***
31.1.2024. – Gradski muzej Vukovar, Dvorac Eltz u 19,00 sati

Konstantin Krasnitsky, glasovir

PROGRAM:
D. Bobić
S. Rahmanjinov
P. I. Čajkovski

PREUZMITE:
PROGRAM

***
Konstantin Krasnitski je: apsolutni pobjednik, laureat I. nagrade i posebne nagrade publike na I. Međunarodnom pijanističkom natjecanju EPTA (European Piano Teachers Association) "Svetislav Stančič" u Zagrebu 1999. Godine. Na III. Međunarodnom pijanističkom natjecanju "S.V.Rahmanjinov" u Moskvi 2002. godine osvojio je 4. nagradu i zvanje lauteata . Dobitnik je nagrade posebnog fonda Predsjednika Republike Bjelorusije Aleksandra Lukašenka 2002. godine.

Rođen u gradu Minsku u obitelji profesionalnih glazbenika, prvu poduku iz klavira primio je od majke pijanistice Valentine Krasnitskaje. U dobi od 5 godina primljen je u Srednju specijalnu glazbenu školu za talentiranu i nadarenu djecu u razred profesora Jevgenija Puksta. Nakon uspješnog završetka nastavio se školovati na Bjeloruskoj državnoj muzičkoj akademiji u razredu priznatog profesora Vladimira Nehaenka. Veliki utjecaj na mladog Konstantina imalo je njegovo poznanstvo s priznatim ruskim pijanistom, profesorom Moskovske, Trossingenske i Varšavske muzičke akademije Viktorom Karpovičem Meržanovom, kod kojeg se Konstantin usavršavao tijekom sedam godina.

Na Bjeloruskoj državnoj akademiji Konstantin Krasnitski stekao je naziv "magistra umjetnosti" gdje je od 1999. godine nastavio djelovati kao pedagog.

Ubrzo je postao gostujući profesora Umjetničke akademije Anyang Normal University u Kini, docent Bjeloruske državne akademije te izvanredni profesor Umjetničke akademije u Osijeku. Od jesni 2023.g. je redoviti professor Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Mnogi njegovi učenici nagrađeni su na međunarodnim natjecanjima i festivalima.

Krasnitski se bavi pedagoškim radom i aktivno koncertira. Nastupao je u Bjelorusiji, Rusiji, Ukrajini, S.A.D., Kini, Tadžikistanu, Njemačkoj, Austrijskoj,Turskoj, Italiji, Norveškoj, Danskoj, Hrvatskoj, Srbiji, BIH, Bugarskoj te s vodećim orkestrima u Bjelorusiji, kao što su: Predsjednički orkestar Republike Bjelorusije, Simfonijski orkestar narodnog akademskog Velikog kazališta opere i baleta Republike Bjelorusije; Državni akademski simfonijski orkestar Republike Bjelorusije: Državni komorni orkestar Republike Bjelorusije; Simfonijski orkestar grada Gomela, Simfonijski orkestar grada Molodečnog; Simfonijski orkestar Bjesloruske državne muzičke akademije "Mlada Bjelorusija", te s inozemnim orkestrima: Moskovski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Hrvatske RTV,Hrvatski komorni orkestar, Varaždinski komorni orkestar. Surađivao je s istaknutim glazbenicima, kao npr.: Pavle Dešpalj, Vladimir Ziva, Berislav Šipuš, Yevgeny Xaviereff, Genadij Provatorov i dr. Nastupao je u Konzerthausu u Berlinu, , Velikoj, (Plavoj) "Rahmanjinovskoj" i Maloj dvorani Moskovskog konzervatorija, Queen Elisabeth Hallu u Londonu, KD Vatroslav Lisinski i Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu, Palači Republike u Minsku, Steinway Chamber Hallu u Kopenhagenu itd.

Nastupao je na brojnim festivalima klavirske glazbe u bjeloruskim gradovima Minsku, Brestu, Mogilevu i Grodnom; na festivalu "Minsko proljeće - 1999", "Minsko proljeće - 2003", "Umjetnost - djeci i mladeži", na koncertima dobitnika prvih nagrada s Bjeloruskom državnom filharmonijom, kao i na vodećim festivalima u Hrvatskoj: "Piano-Fortissimo" u Zagrebu, "Varaždinske barokne večeri", "Senjske koncertne večeri", "Dani Milka Kelemena", "Dubrovačke ljetne igre", "Majski muzički memorijal "Josip Štolcer Slavenski","Osječka muzejska glazbena srijeda","Rombergorove glazbene večeri" ,"Ljetnje večeri lunjskih maslinika" i dr.

Praizveo je nekoliko skladbi hrvatskih skladatelja Davora Bobića, Josipa Štolcera Slavenskog i Sanje Drakulić, a kada je izveo Kelemenov Tango na festivalu "Dani Milka Kelemena", sam skladatelj je bio toliko oduševljen i zadivljen, da je usred koncerta zamolio Krasnitskog da odmah ponovi izvedbu još jednom!

Snimao je za radio. Gostovao je u TV emisijama u Bjelorusiji, Rusiji, Hrvatskoj i BIH. Član je EPTA Hrvatska i Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.

"Dobroćudni div, on čak pomalo i liči na mladog Rahmanjinova .... Krasnitski ima zvuk čiste ljepote - bogat i mekan, kojeg postiže zadivljujuće odmjerenim sredstvima." (25.04.2002., "U potrazi za novim zvijezdama", "The Independent", London).

"... U izvedbi mladog bjeloruskog pijanista čuo sam cijeli niz djela S.V.Rahmanjinova, uključujući njegovu Drugu sonatu, a upravo ta izvedba je bila jednom od najdojmljivijih od svih koje sam ikada slušao." (5.6.2004., iz pisma, Dmitrij Baškirov, Minneapolis, S.A.D.)

***
PROGRAM
Davor Bobič
„ ZVJEZDANO NEBO A.O.97 “

dječji album za glasovir
I. „Zvjezdano nebo“
II.„Narodna legenda“
III „Brojalica“
IV.„Sat- Balerina“
V.„Šetnja Dravom“
VI.„Lutka se razboljela“
VII.„Valcer in d“
VIII.„Vrijeme darivanja“
IX.„Beba spava“
X.„Div i klaun“ (u cirkusu)
XI.„Dedi,Dedi,Dedi…“
XII.„Bijeli Jelen“
XIII.„Božićna“
XIV.„Vilin san“
XV. Došla zima pao snijeg“
XVI.„Mali princ“
XVII.„Narodno sijelo“
XVIII.„Dječja igra“
XIX.„Nebeska prostranstva“ (Isus)
XX.„Proljetni pjev slavuja“
XXI.„Kad tata priča“
XXII.„Školsko dvorište“
XXIII. „Mimohod vojske“
XXIV. „Paukova mreža“
XXV .„Mali pijanist“
XXVI.„Veliki valcer“
XXVII.„Marš-Humoreska“
XXVIII.„Večer na gumnu“

Sergej Rahmanjinov
Sonata za klavir u b-molu, op. 36, br.2 (1931.)

- Allegro agitato
- Non allegro — Lento
- Allegro molto

Petr Čajkovski-Mihail Pletnev
Koncertna suita iz baleta "Orašar"

- Ples šećerne vile
- Andante maestoso

***
Foto: Miroslav Šlafhauzer